Rollei

Kävelin töistä Senaatintorin laitaa, katselin ja mietin, millaista jälkeä turistitytöt saavat aikaan kuvatessaan puhelimillaan tuomiokirkkoa, tai lähinnä toisiaan tuomiokirkon edessä. Päättelin, että normaalia tuhrua, nähtyäni tietenkin minkälaisia kuvia ihmiset yleensä työntävät puhelimistaan Facebookiin. Mutta pienellä – tai isollakaan – näytöllähän sillä ei ole mitään merkitystä. Samassa näin jotain, mikä sai minut pitkäksi aikaa hyvälle tuulelle: tuomiokirkon portaita kiipesi hiljakseen hyvin vanha mies keskiharmaassa popliinitakissa. Kädessään hän roikotti valokuvauskonetta. Rollei 35 S. Voi hyvänen aika. Joku kuvaa vieläkin tuollaisella uskomattomalla kameralla, oikealla pienellä ihmeellä. Ja oli varmasti kuvannut viimeiset neljäkymmentä vuotta.

Muistan vieläkin, miten tyytyväinen olin, kun olin vihdoin saanut ostettua omani, tietenkin käytettynä, mutta uudenveroisena, eräältä tamperelaiselta lääkäriltä, joka myi sellaisen ”tarpeettomana”. Vaivoin saatoin peittää innostukseni, etten olisi joutunut maksamaan siitä vielä enemmän. Miten käsittämätöntä oli nähdä metrikokoisiksi heijastetut diakuvat veitsenterävinä! Turha ilmeisesti toivoa sellaista ihmettä, että joku kameranvalmistaja tekisi vielä valokuvauskoneen samalla ajatuksella: Laadukkaampi kiinteäpolttovälinen, valovoimainen objektiivi kuin järjestelmäkameroissa yhdistettynä kinofilmiruudun kokoiseen kuvakennoon. Mitä muuta ihminen voisi tarvita?

Niin, paitsi avaruusraketin, tietenkin. Tämä titaanilla päällystetty 110 metriä korkea Avaruuden valloittajien muistomerkki on Moskovassa, kuvattu tuolla samaisella Rolleilla joskus ammoin:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: