Sukunäköä

Kuvan nuoripari ei liity mihinkään.

Kävi tuossa jälleen kerran keskustelussa ilmi yleisesti tunnettu tosiasia: vanhemmiten puolisot alkavat muistuttaa toisiaan. Jossakin artikkelissa väitettiin juuri, että miehet alitajuisesti valitsisivat äitinsä näköisiä puolisoita.

Epäilen kuitenkin, että kyse on ennemminkin ihmisten itserakkaudesta ja tottumuksesta omaan peilikuvaansa (mikä valokuvaajalle on aivan selvää, ihmiset pitävät peilikuvaksi käännettyä muotokuvaansa parempana kuin oikein päin olevaa), niin että he pitävät itsensä näköisiä ihmisiä puoleensavetävämmän näköisinä kuin vieraammilla ominaisuuksilla varustettuja. Näin siis puolisot valitsisivat toisensa oman ulkonäkönsä, tai siis peilikuvansa, perusteella. Usein, ei tietenkään aina, mutta hämmentävän suurella todennäköisyydellä, pariskunnan kasvot ovat samaa tyyppiä. Saattaa jopa arvuutella, onko kyse sisaruksista vai puolisoista.

Pitkään yhdessä olleen pariskunnan elämäntavat, ruokavalio ja liikuntatottumukset saattavat olla samantyyppiset, mikä tietenkin yhdenmukaistaa ulkonäköä jonkin verran, mutta kasvojen perustyyppiin niillä ei ole juuri vaikutusta. Ihmisen vanhentuessa sukupuolelle ominaiset piirteet kasvoissa vähenevät, jolloin samantyyppiset naisen ja miehen kasvot alkavat vanhemmiten todella muistuttaa toisiaan.

Ihmisen ulkonäössä tuntuisi olevan loputon pienten vaihtelujen mahdollisuus, mutta tarkemmin ajatellen vaihtelun rajat ovat aika pienet. Tämä juuri aiheuttaa sekaannukset, kun sekoitamme ihmiset keskenään tai tervehdimme kadulla tuttuna tuntematonta henkilöä luullen tätä joksikuksi muuksi. Puhumattakaan kilpailuista, joissa ihmetellään tavallisen työmiehen yhdennäköisyyttä milloin minkäkin tunnetun näyttelijän tai poliitikon kanssa, ikään kuin se olisi oudompaa tai tavoiteltavampaa kuin yhdennäköisyys jonkin muun ammatin harjoittajan, esimerkiksi lihakauppiaan kanssa. Kaiken lisäksi tämä viehtymys samannäköisyyteen mahdollistaa myös  – sinun mielestäsi – vähemmän puoleensavetävien ihmisten lisääntymisen. Poikkeuksia on tietysti runsaasti, yllättävää kyllä kaikki eivät valitse puolisoaan pelkästään ulkonäön perusteella. Kauneuden suhteellisesta ja absoluuttisesta olemuksesta ehkä lisää vähän myöhemmin. Siinä sitä riittääkin pohtimista.

Mainokset

One comment

  1. Mervi Lähde

    Moi,
    yritän tykätä näistä siun erittäin kivoista jutuista, mutta tykkäystä ei oteta vastaan, mitähän tulee tehneeksi väärin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: