Söpöliini

P1020245

Tuolla edellisellä retkellä tuli käytyä Tammisaaren museokeskuksen muinaisia intiaanikulttuureja esittelevässä näyttelyssä, jossa muuten kannattaa käydä. Itse ajattelin käydä vielä toistekin. Sieltä tarttui silmään tuollanen pikkuriikkinen, ehkä kuutisen senttiä korkea veistos tai savinainen, joka jostain syystä viehätti heti ensi silmäyksellä. Piti ruveta sitten myöhemmin ottamaan selvää, mistä oli kysymys.

 

Näitä kutsutaan löytöpaikkansa mukaan Tlatilcon söpöliineiksi. Tlatilco tarkoittaa ilmeisesti piiloa paikallisella nahuatlin kielellä, ja se sijaitsi Tenochtitlanin liepeillä, jota nykyään Mexico Cityksi kutsutaan. Tosin, kun nahuatlin puhujat saapuivat paikalle, söpöliinit oli jo muun roinan ohessa piilotettu maissipeltoon, eikä ketään ollut paikalla kertomassa, miksi. Paikka oli ilmeisesti hyvä savenottopaikka ja sitä myöten keramiikkakeskus, mutta miksi ihmeessä joku keksi ruveta tekemään söpöliineistä kaksinaamaisia? (No, ei se ajatus kaikissa elämäntilanteissa ole kieltämättä ollut kovin kaukaa haettu.) Muuan tohtori Gordon Bendersky on vakuuttunut siitä, että nämä kuvaavat varsin tarkasti äärimmäisen harvinaista synnynnäistä epämuodostumaa diprosopusta, jossa ihminen tai muu eläin syntyy kaksikasvoisena. Tällaiset tapaukset kuitenkin syntyvät useimmiten kuolleina tai elävät hyvin lyhyen elämän, mutta ehkä on ollut niin, että joskus ennen vuotta 1000 eaa. Tlatilcossa tuollainen tyttö on syntynyt ja elänyt aikuiseksi asti kuten kuuluisa diprosopuksen vaivaama (jos se nyt vaivaa sitä/niitä) kissa ”Frank and Louie”. No, ihmisen tuntien jumalan asemaanhan sellainen olisi asetettu aivan väistämättä, ja voinut siten aiheuttaa kuvien tekemistä satojen vuosien ajan.

 

Jossain muuten mainittiin, että pienistä sormenjäljistä päätellen keraamikot olivat naisia. Miten viehättävä ajatus sekin, noista kolmisentuhatta vuotta sitten eläneistä taiteilijoista on jäänyt aivan konkreettisia jälkiä. Onkohan niillä ollut hauskaa näitä väsätessään? Näyttäisi kyllä aika usein siltä. Ehkä nämä kuvaavat tyttöjä katselemassa pingisottelua.

P1020246

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: