Ruokapedofiilit

Liha, jossa on lihaa kolme neljäsosaa.

Liha, jossa on lihaa kolme neljäsosaa.

Tuli taas tuossa puhetta ruoasta. Tämähän nyt varsinaisesti ei ole mikään ruoka- kuten ei varsinaisesti mikään muukaan blogi, mutta että: onhan niin että meille kyllä kaikeksi onneksi kerrotaan tuoteselosteessa, mitä ostamamme ruoka sisältää, mutta niin paljon kuin laki suinkin sallii yrittää ruokatehtailija jymäyttää. Kaupassa käyminen kestää ikuisuuden, kun joka pakettia täytyy syynätä suurennuslasin kanssa, että mitä varpaankynsiä ja salpietaria sinne on taas tungettu. Eikä siinä varsinaisessa otsikossakaan ihan kylmää totuutta puhuta. Vasikanselykset. Porsaankyljys. Kananpojan rintafile. Karitsanpaisti. Katin kontit. Hienostelevan pikkusievästi meitä kehotetaan sekaantumaan alaikäiseen kuolleeseen eläimeen, joka kyllä todellisuudessa on ollut joskus lehmä, sika, kana tai lammas. Lehmä vaihtaa jopa sukupuolta ravintolaan mennessään ja muuttuu härän sisäfileeksi. Vasikkaa ei jostain syystä kuitenkaan kutsuta mullikaksi. Broileri on kuulemma aivan eri asia kuin kana tai kukko, mutta enpä ole moista otusta eläinkirjassa nähnyt. Sika on sika, mitä isompi köriläs, sitä parempi, eikä mikään hellyttävä sylipossuliini. Huomautan tässä muuten, että minulla ei varsinaisesti ole mitään lihansyöntiä vastaan. Ihminen on sekaravinnon syöjä, mikä on yksi sopeutuvan lajin kyseenalaisen menestyksen salaisuuksista. Kunhan kerrotaan paketissa, että tämä ei ole sitä, mitä luulette ostavanne, vaan jonkinlainen lisäainesekoitus. Ja ne lihaan verrattavat valmistusaineet, jotka kuuluvat makkaraan, voidaan myös kertoa siinä paketin päällä: jänteet, nahka, utareet, sorkat ja muut… Voihan sitä aina verrata lihaan vaikka kaurapuuroa: puuro on yleensä löysempää ja liha punaisempaa. Kaikki kuitenkin syödään, kun on kerran syömään ruvettu, ja parempi niin. Pakkoko sitä kuitenkaan on ihan määrättömiä määriä kupuunsa ahtaa. Ja sitten voi siinä samalla jauhaessaan miettiä, missä se syötävä otus on viettänyt surkean, mutta onneksi lyhyen elämänsä, ja miten paljon siihen on ruiskutettu antibiootteja ja tuholaismyrkkyjä jo ennen teurastusta. 

 

Pätee tämä leipäänkin, nyt kun tuli viljatuotteista puhe: Ruisleipä on leipä, jonka valmistukseen käytetty vilja on ruista ja vain ruista, muuten se on sekaleipä. Vehnäleipä on vehnäleipä vain, jos se on leivottu vain ja ainoastaan vehnäjauhoista. Ja jos sinne on taas menty kaatamaan jotain jauhonparanteita ja muuta askorbiinihappoa, mikä ei leipään kuulu, se ei ole leipää. Ja minun puolestani siellä voi olla vaikka aprikooseja tai rusinoita, kuminasta ja fenkolista puhumattakaan, mutta ne ainesosat, jotka kuuluvat kemian teollisuuden alaan, eivät kuulu leipään. Josta voi vetää paralleelin kaikkiin elintarvikkeisiin, leipähän on ruoan symboli. Vihannesten kanssa on ehkä vähän paremmin, niitä myrkytetään yleensä vain kasvuaikana. Mutta kyllähän kuluttaja tottuisi nopeasti siihenkin, että tomaateissa olisi vain 50 % tomaattia, loppu olisi vaikka gelatiinia ja vettä, fosfaatteja tai jotain. Kunhan se olisi tarjouksessa. Ja ne hirmupienet söpönnöpöt kerrallahaukattavat babyporkkanat, jotka on tehty pilkkomalla ne ideaaliporkkanan muottiin mahtumattomat törkeät adultporkkanat, joiden kuviin paikallislehdet hukkuvat loppukesästä, kappaleiksi ja hiomalla palaset pyöreiksi.

 

Pistän tähän listan erään sattumanvaraisesti valitun kemian teollisuuden suuryrityksen elintarviketeollisuudelle verkkosivuillaan tarjoamista kemikaaleista. Tässähän ollaan jo aika kaukana siitä kuuluisasta kanannahkapullasta, mutta miettimään pistää, toivottavasti. Elintarviketeollisuudelle, siis varmaankin tarkoitettuina sekoitettavaksi enemmän tai vähemmän ruokaamme. Tekstiili- ja nahkateollisuudelle tarjottavien kemikaalien luettelo oli noin äkkiä katsoen puoliksi sama lista. Jee.

Aerosil

Alumiinisulfaatti 0,5-2,5

Ammoniakkivesi 24,5%

Ammonium kloridi S

Ammoniumbikarbonaatti, E503

Ammoniumkloridi RWS

Ammoniumsulfaatti Et-laatu, food grade

Askorbiinihappo E 300

Aspartaami E951, granula

Aspartaami E951, jauhe

Bayferrox

Bekaplus FS

Diammoniumfosfaatti

Dipropyleeniglykoli

Dowtherm J lämmönsiirtoneste

Etikkahappo 99,85% (IBC one way)

Fosforihappo 75% elintarvikelaatu

Fosforihappo 75% elintarvikelaatu

Fosforihappo 85% elintarvikelaatu

Glukono-delta-Laktoni E575, GdL

Glyseroli 4827 84-88% kasvisp. kontti

Glyseroli 4827 84-88% kasvisperäinen

Glyseroli 99,5 %

Glysiini

Ionol CP (BHT)

Jääetikka 99,85 %

Kalium-natriumtartraatti E337, granular

Kaliumasetaatti

Kaliumbikarbonaatti E501

Kaliumkloridi E508

Kaliumnitraatti E252

Kaliumsorbaatti E202

Kalsiumkloridi 2-hydraatti E509

Kalsiumkloridi liuos 34%

Kemira Ferix 3 Ferrisulfaatti

Kemira PAX-14 Polyalumiinikloridi = Kempac 20

Kemira PAX-18 = Kemira PAX-XL100 Fennofloc = Kempac 18

Kemira PAX-XL60 (Fennosil) Polyalumiinikloridi

Kemira PIX-105 Ferrisulfaatti

Kemira PIX-111 Ferrikloridi

Kemira PIX-115 Ferrisulfaatti

Kemira PIX-322 Ferrisulfaatti

Ksantankumi E415

L-Arginiini hydrokloridi

L-Leucine (o)

L-Lysine

L-Seriini

L-Tryptofaani

Lakritsiuute

Magnesiumkloridi

Magnesiumkloridi 46-47%

Magnesiumsulfaatti FCC

Meripihkahappo, E363

Monokaliumfosfaatti

Mononatriumglutamaatti E621, MSG

Muovitynnyri 220 L

Na-aluminaattiliuos OULU WT83

Na-hydroks.OULU 800 kontti

Na-hydroks.OULU 801 kontti

Na-hydroksidi liuos OULU 801 ast

Na-hydrosulfiitti (HYDROS D)

Na-hypokloriitti 11 % bulkki

Na-hypokloriitti 920 10% astia

Na-hypokloriitti 920 10%kontti

Na-hypokloriitti kertak.kontti

Natriumasetaatti trihydraatti

Natriumbentsoaatti Purox E211

Natriumdiasetaatti E262

Natriumglukonaatti

Natriumhydroksidi-liuos 50%

Natriummetabisulfiitti

Natriumnitriitti

Natriumsulfaatti

Natriumsulfiitti elint.laatu anhydr.

Organosorb 10

Propyleeniglykoli

Rikkihappo 1 – 98 %

Rikkihappo 93 % valkaisulaatu

Rikkihappo 93% tekninen, irto

Sakariini E954

Sitruunahappo anhydraatti E330

Sitruunahappo vedetön

Sitruunahappo, liuos ”Liquinat L50”

Sitruunahappo, päällystetty A4000 TP coated E330

Sodium Methylate, solution 30%

Sotralentz IBC

Struktol vaahdonestoaineet

Suolahappo 33%

Suolahappo 33% kerta-astia

Suolahappo 33% kertakontti

Suolahappo 33% laina-astia

Suolahappo 33% lainakontti

Suolatabletti

Suprasel Fine suola, 25 kg

Tauriini

Trikaliumsitraatti norm E332

Trikalsiumsitraatti E333

Trinatriumsitraatti E331

Trisodium Citrate

Typpihappo 60% tekninen, irto

Urea, tekninen ( 46% N )

Vanilja aromi 60171P

Vaniljasokeri 47 S

VaniljaTANKO VG50,6

Vetyperoksidi 35%

Vetyperoksidi 35%,kontti

Vetyperoksidi 50%

Vetyperoksidi 50%,kontti

Viinikivi

Advertisements

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: Seurantaa | O

  2. TEL

    Tarjoat väärää tietoa tässä:
    ”Ja ne lihaan verrattavat valmistusaineet, jotka kuuluvat makkaraan, voidaan myös kertoa siinä paketin päällä: jänteet, nahka, utareet, sorkat ja muut.”

    Makkaraan laitetaan SIANnahkaa nimikkeellä kamara.
    MUTTA…
    Toisin kuin sinä väität jänteitä, utareita eikä sorkkia ei laiteta Suomessa makkaraan mistään eläimestä, sillä ne ovat teknisesti muita ruhon osia eli itseasiassa sivutuotteita eurooppalaisessa lainsäädännössä ja menevät sivutuotteina max. eläinten ruokaan.
    Sinänsä sääli, koska terveen naudan uutareet olisivat myös syötävää, siinä missä siansorkatkin. Joidenkin eläinten jänteillekin löytyisi käyttäjiä (esim poronjänteet joita aasialaisessa lääketieteessä arvostetaan).
    Myös kielet, maksa, ja munuaiset olisi hyvä käyttää ravinnoksi.

    On eläimen kunnioitusta syödä siitä kaikki kun se on henkensä antanut. Me täällä Euroopassa olemme vain liian nirsoja (tai liian hyvinvoivia) että sisäelimet yms vaikeammin käsiteltävät osat jäävät helposti käyttämättä.

    Tarkkuutta, vaikka muuten kirjoittamasi onkin viihdyttävää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: