Gustaf, Gunnar ja sudeettiespanjalaiset

SA-kuva / Gunnar Strandell

SA-kuva / Gunnar Strandell

Tässä viikolla Hufvudstadsbladetissa oli mielenkiintoinen pieni juttu, joka kiinnitti huomiotani ihan noin ammattimielessä. Oli nimittäin niin, että muuan Håkan Ahlnäs oli kuulemma lomamatkallaan törmännyt lehtikioskissa espanjalaiseen historiajulkaisuun nimeltä Clio, jonka kannessa oli ollut tutun näköinen kaveri. Hbl:n juttu: (http://hbl.fi/2013-10-09/510486/har-krigar-mannerheim-i-sudettyskland) Clio on muuten Kleio, historian muusa.

416279750_370.jpg

Lähemmässä tarkastelussa kuva osoittautui olevan peräisin Puolustusvoimien kuvakeskuksen kuva-arkistosta (http://sa-kuva.fi/), joka avattiin tässä taannoin julkiseen käyttöön. Kaikessa tässä ei ole mitään ongelmaa, paitsi että kuvien käyttöehdoissa sanotaan

”The downloadable photographs from the Wartime Photograph Archive can be used by anyone. When you publish a photograph from the archive, mention ”SA-kuva” as the source. You may not use the photographs to mislead people. You may not use the photographs for unlawful or inappropriate purposes.”

eli että viekää pois, mutta kertokaa mistä kuvat ovat peräisin älkääkä huijatko tai käyttäkö muuten sopimattomasti.

Nyt tuli kuitenkin espanjalaisille sellainen hama, että kyseisessä lehdessä oli ilmeisesti juttua sudeettisaksalaisten kohtalosta toisen maailmansodan valmistelujen yhteydessä, eli niin pääsi käymään, että joku tunnistamaton natsipoppoo siinä muka kiikaroi Tšekkoslovakian (sellainenkin valtio oli joskus olemassa) peltoja eikä suinkaan ”Sotamarsalkka Mannerheim vierailee Pajarissa, ylitt‰‰ Rajajoen ja kiikaroi Pietaria ja Kronstandtia.” kuten kuvan metatiedoissa kirjaimellisesti lukee. Mikä on aivan loistava asia, koska itse kuvatiedostoon leivotut tekstitiedot pysyvät sen kummemmin yrittämättä kuvan mukana, ellei joku pahantahtoinen taho niitä sieltä poista. Paitsi että taas tällaisella nipottajalla löytyy terveisiä sekä kuva-arkistolle (Kronstadt!) että Adobelle, joka ei saa kuvankäsittelyohjelmiaan siirtämään ääkkösiä esimerkiksi tietokannasta kuvan metadataan, minkä nyt ei luulisi tähän maailmanaikaan olevan maailman vaikein asia. Espanjalaisilla on ehkä ollut ongelmia selvittää, mitä tuo tieto tarkoittaa. Vaikka epäilen kyllä, että lehden kansikuvan valinnassa on painanut eniten se, että kuva on ilmainen, jokseenkin viiden vuoden tarkkuudella oikealta ajalta ja ainakin parilla ukolla on selvästi tunnistettava saksalaismallinen verikauha päässä. Ja kohtuullisen kokoinenkin se on, vaikka sävyissä onkin toivomisen varaa. Mikä tuntuu olevan koko kuvamassan ongelma, ne on nyt vain skannattu jotenkin, missä ovat sävyt sattuneet kohdalleen, missä eivät. Kunhan saadaan kuvamassaa verkkoon yhä kuvanälkäisemmän yleisön näkyville. Ja ennen kaikkea bisneksentekoon, siihen tarkoitukseen tuntuu olevan ilmaisen kuvan tarvetta yhä enemmän. Mielellään otettaisiin vastaan kuvia, mutta mitään ne eivät saisi missään tapauksessa maksaa. Sitten niitä voitaisiin myydä vaikka eteenpäin, kuten nyt tässä jonkun lehden kannessa. Ja paljon, paljon yleisemmin verkossa, jossa on unohdettu täysin se, että kuvat ovat todellakin kuvan ottajan omaisuutta, ellei muuta ole sovittu.

Propagandaosaston pojat kameroineen rajattiin pois vasemmasta laidasta, mitäpä ne siellä olisivat tehneet. Muuta kuin paljastaneet kuvan alkuperäisen propagandatarkoituksen, mutta sehän nyt ei liity tähän. Paitsi että harhaanjohtamistahan sekin on.

Ja saahan siitä ihan kuvan näköisen, kun siihen uhraa viitisentoista sekuntia:

Sotamarsalkka Mannerheim vierailee Pajarissa, ylittää Rajajoen ja kiikaroi Pietaria ja Kronstadtia.

Sotamarsalkka Mannerheim vierailee Pajarissa, ylittää Rajajoen ja kiikaroi Pietaria ja Kronstadtia.

Ai niin, aamuyöllä (kello 01:23 tarkemmin sanoen) aivot olivat tuottaneet vastauksen ja herättivät hätkäyttäen: SA-kuva. SA. Sturmabteilung. Ne surullisenkuuluisat natsipuolueen ruskeahousut, jotka alunperin organisoitiin müncheniläisistä huligaaneista pelottelemaan pienempiään: (http://en.wikipedia.org/wiki/Sturmabteilung). Ymmärrettävä virhe, yhteisellä asiallahan tässä kuvassa ollaan.
Ja kuvan metadatassahan lähteeksi mainittiin SAINT. Minullakin kesti muutaman sekunnin keksiä, kenen pyhimyksen kokoelmasta on kysymys, vaikka kyseisen intendentuurin hoteissa olen joskus aikaani viettänytkin. Katolista asia lienee hämännyt pidempäänkin.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: