Hattu

hattu

 

Kävinpä taas lounaalla. Sattui niin, että viereisessä pöydässä istui vanhempi herrasmies syömässä hattu päässä. Omituinen näky sai selityksensä kyseisen herran ja paikan pitäjän välisessä keskustelussa, jota en voinut olla kuulematta, pöytien väli oli noin kolmekymmentä senttiä. Kyseessä oli muusikko. Tässähän tapahtui useamman käytännön yhteentörmäys: nykyäänhän ei ole tapana pitää hattua ylipäänsä, jos ilmaus tässä sallitaan, ja miehet eivät pidä perinteisesti hattua sisällä, puhumattakaan, että pitäisivät hattua syödessään.

 ❖

Vaikka viime aikoina päähineiden käyttö on lisääntynyt, on hattu tai lakki edelleen ongelmallinen vaatekappale, koska sen pitämistä päässä on pidetty raukkamaisena ainakin 1960-luvun puolivälistä aina 2000-luvun alkupuolelle. Tänä aikana päähineen  käyttötarkoitus ja -yhteys on hämärtynyt. Joskus muinoin ihmisen sosiaalisen aseman saattoi erottaa päähineestä. Herrat käyttivät hattua ja muut miehet lakkia, useimmiten ns. lätsää. Tämä ero on nykyään onneksi lähes poistunut, kun juuri kukaan ei laita päähänsä muuta kuin pipon kaikkein kovimmilla pakkasilla. Pipon käyttäminen taas muuten muun kuin jonkinlaisen ulkoilu- tai urheiluvaatteen kanssa ei ole mahdollista. Pipo ja ulsteri on mahdoton yhdistelmä, aivan yhtä mahdoton kuin lierihattu ja verryttelyasu. En sitäpaitsi kutsu pipoa tupsulakiksi, koska varsinkin miesten pipoista tuo tupsulakin ominaisin attribuutti lähes poikkeuksetta puuttuu. ”Miesten pipo” on muutenkin omituinen käsite, en ymmärrä, miten sukupuoli vaikuttaa ihmispään muotoon niin paljon, että pitäisi puhua erikseen miesten ja naisten pipoista. Muistan kyllä nähneeni mainoksen, jossa tarjottiin selkeästi ”naisten rintaliivejä”. Pipon sijasta pakkasella pidetään karvalakkia, ellei olla ulkotöissä, hiihtämässä tai muuten ulkoilemassa, ja silloinkin karvalakkia on mahdollista käyttää. Pipoa ei pidetä kesällä, kun on muutenkin lämmin. Samasta syystä sitä ei pidetä sisällä.

 ❖

Hattu on parhaassa tapauksessa hyvälaatuinen huopahattu. Muukin käy, esimerkiksi baskeri, jos siltä tuntuu. Missään tapauksessa se ei ole Irwin Goodman -tyyppinen Mallorcalta mukaan tarttunut nahkaräysä. Kesälläkin voi pitää esimerkiksi jonkinlaista hellehattua tai lippalakkia suojaamaan auringolta. Se ei kuitenkaan ole  pesäpallolippis tai sen todellinen ääliöversio, ns. räppikattila, joillaista kukaan itseään kunnioittava ihminen ei pidä päässään. Idioottimaisuuksia on muutenkin syytä välttää. Kuten voimme kotimaisista elokuvista ja kaikenlaisesta kesäteatteri- ja estradiviihdetoiminnasta havaita, hattupäisyys on pitkään ollut merkki jonkinkaltaisesta poikkeuksellisuudesta. Erikoinen hattu tai hatun pitäminen poikkeuksellisella tavalla on yksinkertaisin mahdollinen tapa merkitä, että nyt on odotettavissa jotain poikkeuksellista;  kupletteja, kylähullun esiintyminen tai muuta erikoista (vrt Napoleon, Mannerheim). Ilmeisesti nyt innoittajanani toimineen muusikon tapauksessa kyse oli juuri tästä pitkälle menneestä erottautumisen tarpeesta, joka johti huonoihin käytöstapoihin.

 ❖

Muista pääkappaleista vielä: korvalaput ovat kätevä tapa suojata nuo ulkonevuudessaan jäähtymiselle alttiit ruumiinosat. Kypärä on päähineen erikoistapaus, jota pidetään tarvittaessa, esimerkiksi ajettaessa polkupyörällä. Järkevänkin näköisiä pyöräilykypäriä on mahdollista löytää, aivan kuten järkevän näköisiä hattujakin. Se vain ei ole aivan yksinkertaista. Kypärän varsinainen tarkoitus ei ole lämmittää. Silmälaseista ei mitään muuta, kuin että sellaisten pitäminen ilman varsinaista tarvetta on sama asia kuin toisen jalkansa naamioiminen puujalaksi tai kuulolaitteen pitäminen korvassa ilman kuulovauriota. Aurinkolaseja ei pidetä sisällä, pimeässä tai pilvisellä säällä, ellei silmissä ole jotain sellaista vikaa, joka pakottaa tähän. Tyylikkyyden sijasta kohtalona on muuten näyttää tomppelilta, vaikka olisi kuinka muusikko. Tämäkin on nähty.

 ❖

Ja tulkoon vielä tässä yhteydessä oikaistuksi se väärinkäsitys, jonka mukaan pään kautta haihtuisi jostakin mystisestä syystä enemmän lämpöä kuin muista ruumiinosista. Lämmön häviäminen on tietenkin samanlaista riippumatta siitä, mikä ruumiinosa on paljaana, omavalintaista on, minkä ruumiinosan mieluiten uhraa paleltumille.

Mainokset

2 comments

  1. Marko Crivaro

    ”Ja tulkoon vielä tässä yhteydessä oikaistuksi se väärinkäsitys, jonka mukaan pään kautta haihtuisi jostakin mystisestä syystä enemmän lämpöä kuin muista ruumiinosista” <- Paitsi että haihtuu.

    "The claim that there is nothing special about the head in heat balance ignores the important influence of facial cooling in air on systemic cardiovascular reflex responses (2) and that body temperature can be selectively influenced by cooling of the head and face. "

    http://www.bmj.com/rapid-response/2011/11/02/heat-loss-head-cold-weather

  2. Soo, äiti oli siis oikeassa, ainakin tuon tutkimuksen mukaan. Hyvä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: