Historiasta ja laiskuudesta

Katselin tuossa Yleisradion ansiokkaasta Areenasta eli verkon välityksellä historiadokumenttia, kuten pahana tapanani on. “Maon kylmä sota” -dokumenttisarjan kolmesta osasta on kaksi vielä tällä hetkellä lähettämättä ihan televisiostakin. (http://areena.yle.fi/tv/2039645) Harvoin nähtyjä kiinalaisia propagandafilmejä oli ihan mielenkiintoista nähdä. Rupesi siinä kuitenkin jossain vaiheessa mietityttämään: Puhuttiin Korean sodasta ja jonkun kukkulan valtaamisesta, ja sankarillinen kiinalainen ilmatorjuntamies siellä… suolasi Corsairia, joka laskeutui lentotukialukselle… ja toinenkin kone lähestyi toista alusta ja valojuovaluodit viuhuivat ja minusta alkoi tuntua että mitäs tämä nyt oli ja että tämä on kyllä nähty ihan toisessa yhteydessä.

Näyttökuva 2013-11-03 kohteessa 19.47.03

Piti sitten ruveta hakemaan: Kamikazehyökkäys yhdysvaltalaista tukialusta vastaan kymmenisen vuotta aikaisemmin näytti ainakin Youtuben mukaan (http://www.youtube.com/watch?v=VgPzhXIA3KU) tältä, eikä hyökkääjäkään tainnyt olla kiinalainen:

Näyttökuva 2013-11-03 kohteessa 19.45.11

Dokumentin loppupuolella sitten puhuttiin kiinalaisten ja muiden sekaantumisesta Vietnamin sotaan (“Kiina joutui taas selkkaukseen Yhdysvaltain kanssa”), ja ruudussa välähti kuva, joka varmisti epäilyni: Tämä nyt ei ainakaan kuulu tähän:

Näyttökuva 2013-11-03 kohteessa 19.34.20

Kyseessä oli H.S. Wongin 28. 8. 1937 ottama ikoninen valokuva Shanghain eteläisestä rautatieasemasta Japanin laivaston ilmavoimien pommituksen jälkeen. http://en.wikipedia.org/wiki/Bloody_Saturday_(photograph)

BattleOfShanghaiBaby

Mukavaa, kun dokumentitkin ovat verkossa pysäytettävänä ja edestakaisin veivattavana, kunhan tällaiseen tarkastamiseen kuluvaa luppoaikaa on saatavilla. Ikävää, kun dokumentti osoittautuu “dokumentiksi”, jossa näytetään mitä tahansa paukuttelua jostakin muutaman tuhannen kilometrin ja vuosikymmenen tarkkuudella. Niin että terveisiä pikkuisen sinne muuten arvostamaani Yleisradioon (Mainosrahoitteisten kanavien tarjoamissa ”dokumenteissa” tällainen on muuten niin tavallista, että niitä ei viitsi edes katsoa) että katsotte vähän niiden meidän rahojen perään ja paljon sinne Beach House Pictures for Discovery Networks Asia Pasific:iin tai mikä nyrkkipaja se nyt oli missä oli päätetty mennä taas kerran yli siitä mistä aita on matalin, että ei vakuuta, menkää striilaamaan silmään jotain muita jannuja.

 ❖

Jälkikäteen tehty lisäys: Katselin eilen samaisen dokumentin toisen osan, jota oli nyt jokseenkin paljon vaikeampi pitää missään suhteessa vakavastiotettavana. Sen totuusarvo oli jotenkin romahtanut, mikä on aika mielenkiintoista.  Kaiken lisäksi se samainen itsemurhalentäjä – tai mikä hän nyt sitten loppujen lopuksi todella oli – seikkaili tässäkin osassa. Saisi saada jo rauhan hänkin, minun puolestani. Mielenkiintoista oli sekin, että kuuluttaja totesi ennen ohjelman alkua, että ”saattaa sisältää ketun” tai jotain sinnepäin.

 

Kun Helsingin Sanomat ja Hufvudstadsbladet päättivät jostakin syystä tarttua tähän kirjoitukseen ja uutisoida asiasta, nousi tämän blogin lukijamäärä vuorokauden sisällä lähes tuhanteen ja seuraavanakin vuorokautena lähes neljäänsataan. Kiitoksia vain. Pitää vielä yhä kasvavan huvituksen vallassa kommentoida Helsingin Sanomien verkkosivujen tätä kirjoitusta käsittelevän uutisen kommentointia: Joku nimimerkin suojassa kirjoittava pöllö oli jonain aamuyön tuntina saanut tarpeen raottaa sanaista arkkuaan ilmoittamalla “Valokuva pikkulapsesta itkemässä on vuodelta 1937 Nanjingista ei Shanghaista.” Tällainen kaikentietäjä saa varmaankin kohta töitä jonkun Discoverylle dokumentteja tuottavan yhtiön leivissä faktantarkastajana.

Mainokset

3 comments

 1. Kiitos tarkkaavaisuudesta! Tämä on totta kai erittäin valitettavaa ja pahoittelemme asiaa omasta puolestamme.

  Me emme luonnollisesti voi yleensä tuntea tai tarkastaa dokumenttien sisältämää arkistomateriaalia, vaan meidän on voitava luottaa ohjelman myyjään. (Vaikka kuva Shanghaista on toki hyvin kuuluisa.) Tämä sarja on hankittu firmalta, jolta ostamme aika paljon ohjelmia ja joka edelleen on eri taho kuin ohjelman tuottaja. Olemme pyytäneet selvitystä myyjältä, joka on meidän suuntaamme vastuullinen taho.

  Sarja on kuitenkin yhä mielenkiintoinen dokumentti mielenkiintoisesta aiheesta, ja kuten todettu, se sisältää myös paljon aidosti harvinaista arkistofilmiä. Joten esitämme sen suunnitellusti loppuun asti.

  Lauri Itäkannas
  Verkkotoimittaja, Yle Teema

 2. No eihän siinä mitään, pikkujuttu, kiitoksia vain mielenkiinnosta. On aivan slvää, ettei kaikkien dokumenttien jokaista kuvaa voi tarkastaa. Tuo nyt vain sattui silmään. Ja, kuten sanottu, Teeman esittämät dokumentit ovat yleensä aivan toisella tasolla kuin mainoskanavilla esitettävät ihmissyöjätornado-tyyppiset mukadokumentit.

  Lähinnä, yleisellä tasolla,valokuvaajana (ihan sellaisena oikeana, koulutettuna ja valokuvauksen historiaan tutustuneena eikä minään valokuvauskoneen hankkineena jolppina) riepoo se, että vanhoja kuvia ja filmejä hyväksikäytetään surutta, kun tahdotaan varsinkin verkkoon yhä enemmän sisältöä, joka ei hankittaessa saisi maksaa mitään, mutta joka pyritään myymään kalliilla eteenpäin.

  Tuossa Hesarin (Hesarissahan on varsinkin viime aikoina tullut tavaksi mätkiä Yleisradiota, kun vähänkin syytä ilmenee) jutussahan (http://www.hs.fi/kulttuuri/Ylen+esitt%C3%A4m%C3%A4ss%C3%A4+historiadokumentissa+huijataan+vanhoilla+uutiskuvilla/a1383535940616) oli huvittavaa se, että ohjelmahankkija Tuominen sanoo ”asian olevan muuten oikein” (mistä yhteydestä lie tuokin irrotettu). Eihän se nyt niin ole, jos teksti on oikein ja kuva väärin.

 3. Leena

  Hesarista bongasin tämän uutisen. Kiitos siitä. Nämähän on mielenkiintoiset sivut. Alankin täällä roikkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: