Rukiinen i vaasalaisen paidanhelmassa

mensa

 

 

 

Onko missään enää mitään järkeä? Kauhea epäilykseni kaupassa osoittautui todeksi: kuminalla maustetun näkkileivän valmistus on lopetettu. Tilanne on surkea. Viimeisinä aikoinaan tuota uljasta herkkua myytiin ns. pieninä pyöreinä. Ei se mitään, vaikka olikin tarpeetonta hifistelyä, aikaisemmin sitä sai nelikulmaisina levyinä riittävän suurissa paketeissa. Pyöreissä oli se hyvä puoli, että niissä oli joka palassa runsaasti vähän paistuneempaa reunaa, joka oli vielä aavistuksen parempaa kuin muu osa leivästä. Harhaanjohtavasti tuo leipä valmistettiin ilmeisesti Kotkassa, huolimatta siitä, että valmistaja oli Vaasan Oy. Idioottimainen nimi, muuten. Olisi nyt edes sitten ollut kunnollinen ja havainnollinen Vaasan Höyryleipomo, jossa näkkileivän teollinen tuotanto Suomessa alkoi – tietenkin Ruotsin mallin mukaan – vuonna 1904. Mutta Vaasan-konserni ei taida ylipäätään edes toimia Vaasassa. Ruutunäkkileipäkin on ilmeisesti yllättäen turkulainen keksintö, jonkun Mäkelän muijan keksintöä samoilta ajoilta. ”Muija” ei muuten tässä ole missään tapauksessa halventava nimitys, vaan normaalin turkulaisen naisihmisen nimitys erotukseksi ”rouvasta.” (Vrt. ”Mee olla iha tavalissi muiji vaa, toi Seelunska ja mää.)

 

 

Joku Ajatusten Tonava on keksinyt myös hävittää Ylhäisten leivän, tuon toisen syömäkelpoisen näkkileivän, vaihtaa ensin muodon pyöreästä kulmikkaaksi ja pakkausmateriaalin paperista muoviin, sitten pakkauksen ulkonäon samaksi kuin kaikilla muillakin ja poistaa reseptistä tietenkin kuminan; asiakkaat eivät löydä enää leipäänsä ja ne, jotka löytävät, havaitsevat sen virheelliseksi ja lopettavat ostamisen, minkä jälkeen valmistus voidaankin lopettaa kannattamattomana. Veikkaisin, että taas on kysymys paikallisen leipomon myynnistä jollekin, ellei peräti samalle rohmukuoriaiselle.

 

Kaupoissa myydään noin tuhattakolmeasataa muka eri näkkileipää, jotka kaikki maistuvat pahvilta. Kannattaakohan siinä tilanteessa lopettaa ilmeisesti maailman ainoan  rukiisen, kuminalla maustetun näkkileivän valmistus? Voitot ovat jälleen kerran olleet jonkun mielestä liian pienet. Häpeä.

 

Muuten, Suomen osuus maailman kuminan viennistä on noin kolmekymmentä prosenttia. Kuminan poistaminen näkkileivästä on siis selvästi epäisänmaallista toimintaa.

 

Mainokset

2 comments

  1. Päivitysilmoitus: Kulutusjuhla » Miksi kuminalla maustettu näkkileipä on kadonnut?

  2. Vielä on jäljellä Linkosuon Varrasleipä, joka tosin ei ole näkkileipää, mutta kuminalla maustettua kumminkin. Valitettavasti luomuversio maistuu pahvilta; siinä ei ole kuminaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: