Dokumentteja ja lakritsaa

 Kauppahallissa

Tulin kaivelleeksi vanhoja kuviani, ja pääsi käymään niin, että löysin kuvan, jonka olen ottanut pahaisena valokuvauksen opiskelijana joskus viime vuosituhannella. Kuva oli tärkeä, koska se opetti minulle valokuvauksen dokumentaarisen luonteen käsinkosketeltavasti. Kuvassa on hallikauppias, jolta olin ostanut lakritsaa monet kerrat. Hän laittoi sitä varta vasten kuivumaan sellaisille perversseille asiakkaille, jotka pitivät vanhaa, sitkeää lakritsaa parempana kuin tuoretta ja tahmeaa. Tästä olin tullut tietoiseksi vahingossa, kun menin ostoksille, mutta kauppiaalla ei ollut myydä kuin vanhoja, kovia pötköjä. Loistavaa!

 

Miten se eroaa muista kuvista? Ei mitenkään muuten, kuin että seuraavana kesänä sellaista ei voinut enää ottaa. Kauppa oli poissa, muistikuvassani joku sanoi kauppiaan kuolleen. Mahdollisesti. Olennaista on, että ymmärsin saman tien perustavanlaatuisen omakohtaisesti, miten valokuva tallentaa todellisuutta, josta tulee historiaa. Jouduin myös kuivaamaan omat lakritsani, mikä on yllättävän vaikeaa. Ne eivät tahdo säilyä kaapissa.

 

Juttelin sitten eilen berliiniläistyneen ystäväni kanssa, joka mainitsi jossain vanhoja rakennuksia sivuavassa keskustelussamme jälleen yhdestä suuresta rakennustyömaasta Berliinin keskustassa, missä uudelleenrakennetaan Berliinin linnasta jonkinlaista kopiota Berliner Domia vastapäätä. Tämä aiheutti taas kiihkeää kaivuuta laatikoissa, ja läskikompuutteri toimi: Löysin kuvan, olin kuvannut kyseisen paikan ensimmäisellä kerralla, kun kävin kaupungissa: silloin siinä vain seisoi Tasavallan palatsi, kansan suussa Erichin lamppukauppa, DDR:n parlamenttitalo. Purettu. Historiaa.

berliini

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: