Ennakkosensuuri on laissa kielletty

Kuvan vartija toimii oikein.

Kuvan vartija toimii oikein.

 

Yle otsikoi tässä valitettavan uutisensa ”Kaupat kieltävät kuvaamista vastoin lakia – katso videolta kuinka toimittajalle kävi”. 

http://yle.fi/uutiset/kaupat_kieltavat_kuvaamista_vastoin_lakia__katso_videolta_kuinka_toimittajalle_kavi/7491207

Katsoin sitten. Jos rakkaan yleisradiomme toimittajat olisivat ystävällisiä ja lopettaisivat alkuunsa tällaisen iltapäivälehtimäisen otsikkotyypin käytön, niin elämä olisi taas vähän parempaa. Eihän sille kuinkaan käynyt. Joku tuli taas kerran väittämään, ettei kaupassa tai kauppakeskuksessa saa kuvata. Siihen jäi toimittaja toljottamaan mikrofoni tanassa.  Minä kyllä odotin kunnon käsirysyä, vartijoita tai muita sulkijalihaksia lapuan lakritsoineen: tai vaihtoehtoisesti puhdasotsaisen toimittajan lainaavan Suomen perustuslakia, jonka toisen luvun kahdennessatoista pykälässä  sanotaan, että ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”  Jos tämä on jotenkin epäselvää, täältä löytyy lisäselvitystä:

http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2010/06/artikkelit/minullakin_on_oikeus/missa_saa_ja_missa_ei_saa_kuvata/

 

Kaiken maailman vartijoille ja myyjille pitäisi kertoa, että kuvaamista yleisellä paikalla ei voi estää. Edes poliisi. Vaikka mieli kuinka tekisi. Poliisihan sitten tietenkin mielellään rankaisee jostain häiriön tuottamisesta tai niskoittelusta tai viranomaisen vastustamisesta tai ilkivallasta, mutta kuvaamista se ei voi laillisesti kieltää. Perustuslaki, jossa sananvapaus on määritelty ja ennakkosensuuri kielletty, menee yksittäisten ihmisten mielipiteiden ja kaupan ohjeiden ja aika monen muunkin asian ohi. Huvittavinta on, että ihmiset kuvaavat itseään ja toisiaan huolettomasti koko ajan kenenkään estämättä., mutta jos joku sen sijaan yrittää tehdä työtään ja kuvaa sen vuoksi, heti ollaan käsi ojossa.

 

Kuvien julkaiseminen, siis niiden saattaminen yleisön näkyville, esimerkiksi internetissä, on sitten eri asia. Siinäkin on vissi ero, julkaistaanko kuva esimerkiksi Facebookissa tagilla ”kaverit” vai ”julkinen”. Julkaistua kuvaa koskevat lakipykälät yksityisyden suojasta ja kunnianloukkauksesta, mutta se on eri asia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: